Wednesday, March 22, 2006

WONDER, STEVIE

Han ble født 13. Mai 1950. En måned for tidlig. I Saginaw, Michigan, i USA. Stevie Wonder fikk navnet Steveland Judkins da han ble født, men byttet senere til Steveland Morris. Etternavnet ”Morris” ble forandret til ”Wonder” fordi produsenten hans likte det bedre. Stevie er den tredje som ble født av alle hans seks søsken. Moren hans heter Lula Mae Hardaway. Og faren han vokste opp med heter Paul Hardaway men er ikke stevie’s biologiske far. Stevie Wonder ble født blind, og moren oppsøkte forskjellige leger, heksedoktorer og kvakksalvere i håp om at sønnen skulle få se. Men ingen klarte å gi ham er syn. Mens gutten fortsatt bare var barn oppdaget moren, at Stevie hadde et unikt talent. Han fikk stadig nye leketrommer som han slo i stykker. Men da han var syv år, fikk han et munnspill av en frisør i nabolaget og etter hvert fikk han begynne å spille på et piano som tilhørte en annen nabo.

Da han var 11 år gammel spilte han på gaten sammen med kameraten John Glover. Det var en dag da han spilte med John, Stevie ble oppdaget. Ronnie White heter mannen som oppdaget han. Ronnie er et av medlemmene i gruppen The Miracles. Etter at Ronnie White tok kontakt med sjefen for plateselskapet Motown, tok det ikke lang tid før Stevie fikk platekontrakt. Som 13 åring ga han ut sin første plate, ved navnet ”I call it pretty music” som var av sjangeren R&B/Jazz.

Hans første sang som gikk til topps på hitlistene i USA het ”Fingertips” og var en sang på seks minutter med munnspill og et orkester. I 1963 kom Stevie i stemmeskiftet, og karrieren hans ble raskt borte. Men da han begynte å skrive sine egne låter ble han fort populær igjen.

I 1984 sang han en låt som het ”I just called to say I love you” som ble hans største suksess noensinne, og den fikk han en Oscar for.

Noe han jobber for, er at alle mennesker skal kunne leve i harmoni med hverandre.

Les mer…

Se bilder…

AB i ab