Wednesday, March 22, 2006

SHANKAR, RAVI

Han er kjent i hele verden, for populær indisk musikk.
Han var født 7.april 1920 i Varanasi i India.
Navnet til faren hans er Shyam Shankar, som var advokat.
De fire brødrene og Ravi Shankar er yngst av alle brødrene.
Faren hans var veldig interessert i dans, så han lærte barna å danse.
Hans eldste bror Uday Shankar er en av de beste dansere i India.
Han pleide å danse i gruppa til brødrene sine.

I 1935 traff han Ustad Allah Udhin Khan (en musiker) i Paris, og ble veldig imponert av han, og bestemte seg for å lære seg sitar fra han. I 1941 giftet han seg med datteren til guruen hans. Hun heter Anna Purna hun er ganske stor musiker og hun spiller: Surbhar et strengeinstument som likner litt på Sitar. I 1938 hadde Ravi Shankar forlatt dansegruppa til brødrene sine og reist til India og begynt å lære Sitar. Han lærte å spille sitar fra sin guru Ustad Allah Udhin Khan for 6 år og ble ganske flink sitarist. Etter det begynte han å gi konserter i India. Han ble ansatt i New Dehli radio stasjon som dirigent å lage, og spille orkester. Å populære indiske musikk i verden sluttet han sin jobb i 1956 og begynte å spille i utlandet. Han har nesten spilt i hele verden.

Når Beatles en veldig kjent popgruppe fikk høre Ravi Shankar, ble de veldig imponert av han og begynte å lære fra han. Første gang Beatles brukte indisk musikk i deres låter for eksempel: sitar, tabla, Sarangi osv. Han spilte med mange berømte musikere i verden, for eksempel: Yehudi Menuen, Jean Pierre Rampal. Han har også gitt musikk bak mange filmer, som fikk oscar pris.

Nå har han en datter med den andre kona som er veldig flink til å spille sitar. Han har en annen datter fra en annen amerikansk kjæreste som heter Norah Jones, en veldig kjent jazz- sanger. En grei introduksjon til mannen, George Harrison ( verdens-musiker fra Beatles).
Han har også komponert mange ragaer, han har mange elever som er veldig flinke musikere i India.

Les mer og hør et lydkutt…
SS i ef