Wednesday, March 22, 2006

McCARTNEY, PAUL

Paul McCartney Født 18. Juni 1942, Liverpool, England

Av de tidligere Beatles medlemmene var nok Paul McCartney den mest suksessrike av dem. Der de andre hadde enkelthits med album eller låter, var Paul en gjenganger på listene både på 70 -, 80 -, og 90 - tallet. I U.S.A. hadde han 9 nr. 1 hits på singellistene, og 7 album på tobben av albumlistene, i løpet av sine 12 første år som soloartist. Men han fikk aldri den samme anerkjennelsen for musikken sin som f.eks. John Lennon fikk.

James Paul McCartney vokste opp i Liverpool i et middelklasse strøk med sine foreldre Jim og Mary. Interessen for musikk fikk han fra sin fra som var jazz musiker i bandet Jim Mac’s Jazz Band. Han har en bror som heter Peter Michael McCartney som ble født 18 måneder senere. For å slippe unna sammenligning med sin eldre bror har han i årene etter kalt seg Mike McGear. Også han har senere gjort musikken til sitt levebrød.

Paul hadde en stort sett lykkelig barndom, og han gjorde det bra på skolen. Men da han ble 14, døde moren hans av brystkreft. I tillegg jobbet faren mye, og spilte med bandet sitt på kveldstid. Paul mistet også litt interesse for skolen. Men ikke verre enn at han kom inn på Liverpool Institute. En veldig populær Ungdoms Skole i Liverpool. På denne skolen ble Paul veldig populær hos jentene, noe han kom til å fortsette med å være helt fram til i dag. På skolen møtte han også George Harrison. En venn ved navn Ivan Vaughan brakte McCartney i kontakt med John Lennon 6. juni 1957.

Interesse for musikk og damer gjorde at Paul valgte å slutte på skolen. Istede dannet Paul, George og John bandet The Quarrymen.

The Beatles
I 1970 ble The Beatles offisielt oppløst, og de enkelte medlemmene fortsatte hver for seg. I motsetning til de andre Beatles gutta, ønsket ikke McCartney å være en soloartist. Han ville være i et band. Derfor dannet han Wings kun et år etter at The Beatles ble oppløst. Men før han kom så langt, hadde han vært gjennom en turbulent periode for å løsrive seg fra The Beatles. 10. april 1970 står nok som en merkedag i McCartney`s liv. Da han her bekjentgjorde at han sluttet i The Beatles. Samtidig fortalte han om sitt kommende album "McCartney". En plate han hadde jobbet med siden 1969. Plata solgte bra, med en 2. plass i England, og 1. plass i U.S.A. i 1970. Plata ble gitt ut kun 2 uker før det siste Beatles albumet "Let it Be".

JRO i ef