Wednesday, March 22, 2006

ARETHA, FRANKLIN

Aretha Franklin er født den 25. mars 1942 i Memphis i Tennessee, men er oppdratt i Detroit hvor faren var baptist prest.

Hun begynte karrieren sin i et gospelkor og platedebuterte som 14-åring med gospel sanger. Hun dro alene til New York som attenåring for å bygge opp sin sangkarriere, og skaffet seg forskjellige sceneopptredener. Det visste seg at det var verdt strevet for Aretha Franklin, for i 1966 var det den første innspillingen for henne, og dermed var en legende født. Rett etter dette kom hiten I Never Loved A Man, denne sangen ble en bestselger med stor suksess for Aretha Franklin og Alabama Records. Siden signerte hun platekontrakt med Atlantic Records, og det var da hun virkelig slo i gjennom og begynte å selge tusenvis av plater
i Soul/pop sjangeren.

Hun hadde sin storhetstid på slutten av 60-tallet, og hadde slagere som RESPECT, I never loved a man, Chain of fools og mange mange flere. I 1967 ble hun kåret til topp vokalist av Billboard Magazine Hun er også kalt dronning av Soul musikk.

På midten av 70-tallet hadde Aretha Franklin 6 gull album, 14 gull singler og åtte Grammy Awards.

Hun har i dag gitt ut ca 43 plater, og hun sa dette om sin siste cd So damn Happy:"On this album, I`m just telling it like it is and keeping it real".

Da hun var yngre var hennes musikalske forbilder Clara Ward, Mahalia Jackson og James Cleveland. Hun hadde også lenge hatt en drøm om å spille inn en film, og denne drømmen ble oppfylt da hun i 1980 gjorde en strålende innsatsi " The blues brothers".

Aretha Franklin forklarer sin popularitet slik: " I look for a good lyric, a good melody, and something meaningful. When I go into the studio I put everything into it. Even the kitchen sink.

Aretha Franklin var også med på å kjempe for de mørke sine rettigheter og beviste at også de mørkhudede kunne lykkes, og var et forbilde for mange mennesker.

I 1987 ble hun den første kvinnelige artisten som fikk en plass i The Rock and Roll Hall of Fame. Aretha Franklin fikk en knallstart på 90-tallet da hun vant en Grammy for berømmelsen og suksessen hun har oppnådd som artist.

Men hennes største oppnåelse er kanskje det hun at hun har brutt ned mange grenser for det gjelder både musikken hennes og de mørkhudedes rettigheter. Aretha Franklin er i dag 64 år gammel, men holder fortsatt på med musikk.


Les mer…

Se bilder…

Hør…

KDH i ab